HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

HTML pod blogom ... II. časť

- Vkladanie obrázkov -img- a odkazov -a-
 Najprv musím upozorniť všetkých, že tieto tagy nepoužívajte vo vašich komentároch, pretože sú zle ponímané => nebudú mať želaný efekt.

OBRÁZKY <img>

 Pri vkladaní obrázkov sa používa tag <img> (z anglického image - obrázok :-)), ktorý je nepárový. Tomuto tagu sa zadá základný atribut src:="tu sa zadá cesta k obrázku" (src z angl. source - zdroj), v blogu to funguje tak, že ak ste v IE tak sa o toto vôbec nemusíte starať, stačí ak uploadujete obrázok na blog.sk, ale v ostatných prehliadačoch budete musieť ten obrázok pred použitím niekde umiestniť. To znamená asi toľko, že ak máte aj inú stránku (a máte ftp prístup) k nej tak si proste obrázok odložíte tam do nejakého adresára a odkážete na neho.

Ak stránku nemáte vytvoríte si ju na nejakom freehoste napríklad na webzdarma.cz (zoznam kvalitných českých freehostov je na hostingy.cz ; slovenských je málo - szm.sk...), ktorú využívať nemusíte a tam pošlete svoj obrázok, zistíte si celú cestu k obrázku a vložíte ju do atributu src.

 Ďalším dôležitým atributom je alt="Tu sa zadá popis obrázka" , do ktorého sa vpíše text, ktorý sa zobrazí ak by sa náš obrázok náhodou nezobrazil (Ak ho nenapíšete tak sa napíše napr. IMAGE, alebo cesta k obrázku).

 Na definovanie výšky a šírky sa používajú atribúty height a width , pri ktorých spomeniem len to, že sa tu zadáva v pixeloch, alebo v percentách(ak za číslo zadáte znak %).

 Dosť často používaný atribut je aj title="Tu zadáte popis obrázka" , ktorý nám vypíše niečo o obrázku ak nad ním chvíľu pobudneme s myšou.

PRÍKLAD

<img src="http://gnaag.wz.cz/images/pes.jpg" alt="obrázok môjho psa" height="50" width="50" title="Môj pes" />
obrázok môjho psa

ODKAZY <a>

Na zadanie odkazu do textu sa používa tag <a> (z angl. anchor - kotva), ktorý je párový, čiže ho musíte uzavrieť do dvoch tagov <a>Tu sa napíše text, ktorý sa má zobraziť</a>

 Základný atributom je href="" (neviem presne z akého angl. slova to je) do tohto atributu sa vkladá samotný odkaz, na ktorý chcete odkázať (Blbá veta :)).

  Ďalší dôležitý atribut je title="" , ktorý má podobnú funkciu ako pri obrázkoch.

 Posledný atribut, ktorý by Vás mohol zaujímať je target="" , ktorým môžete nastaviť kam sa má daná stránka otvoriť. Najzaujímavejšie sú asi:
  • _self ... do toho islého okna(nahradí aktuálnu)- ak sa nenapíše nič docieli sa to isté
  • _blank ... do nového okna (nepužívajte, ak sa pohybujete v rámci vlastnej stránky)

PRÍKLAD

<a href="http://www.gk2-po.sk/~mosko3d" title="Moja osobná stránka na školskom servri" target="_blank">Moja osobná stránka</a>
Moja osobná stránka

P.S. Nepoužívajte obrázky, ktorých veľkosť je väčšia ako 100 kB. Je to vrcholná netolerantnosť voči ľuďom s pomalšou linkou.

Pre nás | stály odkaz

Komentáre

  1. pre jednoduchost
    aby ste si nemuseli zakazdym zistovat rozmery obrazka..ja na blog davam tag IMG bez tychto hodnot. <br><br>Lenivost..<br><br>..a aj jednoduchost. A ani title nie je zivotne potrebny. Je to len taka drobnostka. Ceresnicka na torte :) Ale zato skor by som tam pridal ALIGN="LEFT", aby sa obrazok zarovnal na lavy okraj, a text ho obtekal. Je to idealne pre pouzitie v perexe clanku.<br><br>A este mala poznamocka pre tych, ktory nemaju vlastny FTP pristup na nejakom free hoste, alebo aj platenom, a chceli by pridat obrazok do perexu..<br><br>1- obrazok upravime, zmensime (ideal - vyska 60 az 100 px)<br>2. Cez IE a ikonku slniecka a hor pridame obrazok na server, A KED SA NAM ZOBRAZI NAHLAD toho obrazku, klikneme presne na neho pravym tlacitkom, zobrazime vlastnosti, a tam bude polozka ADRESA (URL) ktoru celu oznacime, a skopirujeme (ctrl + c).<br>3. Vsetky tie okienka zavrieme, a do perexu vlozime IMG tag kde adresu obrazka (SRC) uvedieme tu, ktoru sme skopirovali (pomocou CTRL+V). Tam je uz ale dolezite, aby sme obrazku udelili aj nejaky ALGN = zarovnanie. Idealne je vlavo.<br><br>Cize perex by mohol zacinat nejak takto:<br><br><img src="http://www.blog.sk/images/f97dd195e501c464be7142f803f4d83d" align="left">No nebudete tomu ludkovia verit, ale dnes sa mi stala taka vec ze......<br><br><br>Tot vsio co som mal na srdci. Dufam ze sa ten tag zobrazi spravne.. Drzim vam palce s obrazkami!
    publikované: 11.04.2005 18:04:36 | autor: samuel (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. HTML
    prave na BLOGu sa mi tento pojem moc nepaci.
    Sam robim blog cez Firefox, ale napriklad ma stvu s tym, ze obrazky sa daju uploadovat len cez ten blby editor.
    Ale nic nie je dokonale :-)(-:
    publikované: 11.04.2005 21:18:23 | autor: CyberGhost (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014