HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vražda? ... I. kapitola

Už dlhšie som zvažoval napísať Vám tu nejakú serióznu poviedku a po dlhom čase otáľania som sa rozhodol, že tak učiním. Toto je detektívka, čiže ak budete chcieť hádať vraha, tak to nepíšte do komentárov, aby ste to ostatným nepokazili(ak bude čo...). Vraha hádajte cez odkaz autorovi. (Nakoniec to všetko vyhodnotím)
V malej dedinke Domýšľavce neďaleko Prešova sa svietilo už len v jednom okne. Vnútri v ošúchanom kresle sedel nízky nenápadný muž s kozou briadkou a čítal knihu. Ján Marty pozrel na hodinky a zavrel knihu, ktorú práve čítal. Bola to jeho obľúbená detektívka o Perrym Masonovi, ktorú už mal prečítanú aj odzadu, avšak na novú nemal...

Pomyslel si, že ak to takto pôjde ďalej, tak bude musieť zmeniť povolanie, lebo ináč nebude mať čo do úst. Je tomu už presne dva mesiace, čo si založil detektívnu kanceláriu, ale zatiaľ nemal žiaden prípad, ak nepočíta strateného škrečka starej pani Bottovej.

Avšak počká ešte aspoň mesiac, a ak mu nič nepríde pod ruku, tak skončí a bude znova predávať noviny v trafike. "V podstate," pomyslel si, "nemal som sa až tak zle, veď, čo mi chýbalo? Mal som stály plat, výhľad na miestnu krčmu a dokonca sa mi nikto nikdy nesťažoval, keď som výnimočne mal výhľad na svoju trafiku."

Takýmto smerom sa uberali jeho myšlienky, ale z letargie ho vyrušilo zaklopanie na dvere. Pozrel na hodinky, bolo už hodne po polnoci. Martyho srdce podskočilo, veď tak neskoro po ňho môžu prísť len a len kvôli nejakému prípadu. Keď otvoril dvere, jeho nálada sa začala rapídne zlepšovať. Pred ním stála samotná Viola Kollárová, žena miestneho veľkopodnikateľ Alexandra Kollára. Na tvári mala ustarostený výraza a jej oči pôsobili dojmom nevyspatosti.
 - "Pán Marty musíte mi pomôcť, môj manžel dnes neprišiel domov a dokonca mi ani nezavolal z práce. Bojím sa o ňho."
 - "No, ale veď si možno len šiel niekam vyhodiť z kopýtka." Povedal detektív, no okamžite, ako pocítil zmrazujúci pohľad pani Kollárovej, pochopil, že práve to je to, čoho sa ona najviac obáva.

Po tomto faux pa bol už Ján oveľa opatrnejší vo vyberaní slov, vlastne už nepovedal nič. Jeho mlčanie však skvele vykompenzovala nočná návštevníčka. A tak sa detektív dozvedel, že pán Kollár ráno ako zvyčajne odišiel o ôsmej hodine z domu. A od vtedy sa neozval, čo viedlo jeho manželku k podozreniu, že sa niekde pozabudol. Nakoniec sa Marty dozvedel to, čo ho zajímalo, a to skutočnosť, že polícia by sa tým mohla až o 48 hodín, a preto sa pani Kollárová z núdze rozhodla zavolať práve jeho a chce od neho aby neposlušného manžela našiel a doviedol domov.

Svetoneznámi detektív sa podľa svojho vzoru, Slečny Marplovej, rozhodol prehľadať miesto, kde bol nezvestný naposledy videný. V jeho izbe nenašiel prakticky nič dôležité, a preto sa vybral do garáže. Po ceste zacítil akýsi podivný pach, čo ho donútilo rozbehnúť sa a, ako to už pri ľuďoch podobnej hmotnosti často býva, tak spadol. Po zdvihnutí sa, oprášení sa, zanadávaní si a ovorení garážových dverí zažil ďalší šok, keď sa na ňho vyvalilo obrovské množstvo dymu.

No on nič nedbal, vbehol dnu, čo však bola chyba, akonáhle tam vkročil, začal pociťovať nevoľnosť, a preto otvoril dvere auta, strčil dnu ruku, vytiahol človeka, ktorý sedel dnu a vyplazil sa von. Keď sa spamätal stála pri ňom pani domu, ktorá iba teraz dobehla a plakala. Marty sa na ňu nechápavo pozeral a až vtedy si uvedomil, že to, čo vytiahol von z auta bol mŕtvy pán Kollár...


[to be continued]

...Poviedky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014