HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovensko vs. Japonsko

Aké poučenie si vzali?
Prednedávnom sa mi do uší (cez noviny, čiže skôr do očí) dostala správa, že niektorí predstavitelia našej vlády boli na návšteve v Japonsku, aby tam získali kontakty pre budúcu investičnú spoluprácu (skôr jednostrannú). Píšem o tom až teraz, pretože som nemal veľa času a musel som sa spamätať zo smiechu, ktorý mi ostal na perách po prečítaní niektorých výrokov Japonských vrcholných predstaviteľov o našej "perspektívnej a reformnej" malej krajine.

Zaujalo ma to, pretože som otvorený kritik vládnej stratégie vytvárania automobilového štátu. Veta:
"Ďalší problémom je, aby ste dokázali ponúknuť nielen dostatok pracovníkov, ale pritom nezvyšovali platy"
ma dokonale pobúrila a zaťala do živého, pretože ďalšia vec, ktorá sa mi na našej vláde nepáči je to, ako näš štát popularizujeme. Veď ako sem náš MINIster hospodárstva dotiahol KIU? Jeho obľúbeným argumentom, že na Slovensku máme lacnú pracovnú silu, čím by som sa radšej ako minister hospodárstva nehrdil, veď to poukazuje len a len na ňho a na jeho nedoziernu demenciu.

Keď už pán premier nevedel kam z konopí, tak vytasil svoju tajnú zbraň v podobe výhodnosti Slovenských pracovníkov, ktorí neštrajkujú. Toto ma dokonale dostalo, pretože je všeobecne známe, že Slováci neštrajkujú len kvôli tomu, že ich nikto neberie vážne, pretože štrajkujúcich Slovákov sa vládna menšina snaží dokonale ignorovať, poprípade na nich niečo našijú a snažia sa im v štrajkovaní zabrániť. No zatiaľ nikdy sa v tejto "demokratickej" krajine nestalo, aby boli myšlienky štrajkujúcich vypočuté. A chváliť sa svojou vrcholnou "demokraciou" voči pracujúcim vrstvám je podľa mňa minimálne neetické.

O ich kritizovaní kvality pracovnej sily sa už ani nebudem vyjadrovať a nespomeniem ani zlú infraštruktúru, ale nedá mi nespomenúť ďalšiu myšlienku nášho vladára, ktorú citujem z denníka Pravda:
"Premiér prezentoval Slovensko ako krajinu, ktorá prešla zásadnými reformami, skvalitňuje podnikateľské prostredie a uvedomuje si, že pre budovanie dlhodobej konkurencieschopnosti je nevyhnutná orientácia na znalostnú ekonomiku, čo si zasa vyžaduje predovšetkým investície do vedy, výskumu, vzdelania a budovania investičnej spoločnosti."
Kto trošku sleduje situáciu na Slovensku v tejto oblasti asi vie, že takéto sľuby prichádzajú periodicky vždy pred voľbami a v cudzine, čiže ma toto do oči bijúce klamstvo už ani neprekvapuje...

...Úvahovňa | stály odkaz

Komentáre

  1. mna pobavilo,
    ako sa vyjadril sef tusim Panasonicu, ako u nas nie je rozvinuta veda a vyskum (tak to nejako bolo). Pobavilo ma na tom to, ze sef Panasonicu podla mna ani netusi, kde je Slovensko a kde je Europa mozno tak zlahka. Taketo vyjadrenia mu musi niekto podsuvat, resp. posuvat. Na druhej strane je to dobre, pretoze Dzurinda sa nemoze vyhovarat, ze s vedou a vyskumom je to u nas OK.
    Vseobecne si myslim, ze nech sa veci maju ako sa maju, je len dobre, ak sem nejaki japonci zainvestuju.
    publikované: 08.06.2005 15:16:03 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Suhlasim
    ja by som bol tiez velmi rad, ak by sa sem nejaky japonci prisli pozriet, ale ako bolo povedane, tak za tejto vlady sem asi nikto nezavita...
    publikované: 08.06.2005 20:28:52 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Prečo Slováci neštrajkujú
    Robila som v továrni, kde nám neustále prízvukovali, že ak sa nám nepáči, môžeme ísť kade ľahšie. Mne to bolo jedno. Ale mala som kolegyňu, čo mala nezamestnaného muža a tri školopovinné deti. Vo farbike zarábala nejakých 4-5 tisíc (bolo to v r. 2000-03), odrátaj si dane, poplatky za el., vodné stočné, plyn a čo ti ostane? + musíš uživiť 5 ľudí, deti zaodiať, kupovať im školské pomôcky, platiť výlety a pod. Tá žena si jednoducho nemohla dovoliť prísť o svoju prácu, preto držala jazyk za zubami a robila.

    Situácia niektorých rodín je tak kritická, že si nemôžu dovoliť štrajk. A túto úbohosť vláda s hrdosťou ukazuje svetu ako pozitívum pracovnej sily na Slovensku.
    publikované: 04.06.2006 15:19:53 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014