HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Písomka z angličtiny - NESPRAVODLIVOSŤ?

Je dôležité vedieť, alebo používať presne to, na čo myslela učiteľka?
Keď som pred týždňom položil pero na lavicu po dopísaní písomky z môjho obľúbeného anglického jazyka, pomyslel som si: "No myslím, že by z toho mohla byť aj jednotka." Myslel som si to oprávnene (veď už štyri roky navštevujem mimo školy aj jazykovú školu), ale čo čert (rozumej naša milá angličtinárka) (ne)chcel po týždni nám priniesol "opravené" písomky, ale zatiaľ som po zhliadnutí známky(2) nebol veľmi znepokojený, veď aj to je dobrá známka

Prekvapenia prišli až, keď sme si to začali spoločne zdôvodňovať. Ani to dlho netrvalo a našiel som slovo, ktoré nebolo zle, avšak keď som sa na to spýtal pani "profesorky" dostal som odpoveď, že ono to síce je správne, ale ona chcela aby som napísal slovo, ktoré sme sa učili pred troma týždňami (učenie sa slovíčok z duše nenávidím a nepraktizujem ho). Zatiaľ som bol pokojný, však nie každý je "normálny" a tak som bol ticho.

V ďalšom cvičení bolo priliate do ohňa, keď pani "profesorka" neuznala odpoved za správnu, keďže: "Ale budúci čas cez going to sme sa ešte neučili." Čo dodať a to som mal odkiaľ vedieť? Ja som sa tento čas učil už dvakrát(raz na jazykovke a raz na ZŠ), tak ako si mám pamätať, či sme sa ho na strednej už učili, alebo nie?

To, že sa ešte dvakrát zopakovala prvá situácia už asi nemusím ani spomínať, ale takmer na konci sa udiala ďalšia zaujímavá vec, a to taká, že pani "profesorka" nevedela pri vete: "Na poličke stála neusporiadaná zbierka starého porcelánu", že neusporiadaný sa sá povedať aj unordered a nie len untidy!!!

Po prepočítaní mojich fiktívnych (ale neuznaných) bodov som zistil, že moja známka mala byť lepšia o jeden stupeň, ale kto by sa chcel hádať s niekým, kto dokáže všetko tak dokonale argumentovať.

P.S. Som z Gymnázia Konštantínová 2 v Prešove, a preto prosím tých, ktorý sú z tej istej školy, aby nepovedali našej milej pani "profesorke" G. o tejto stránke.
                                                                                                    Vďaka.

Ako v škôlke... | stály odkaz

Komentáre

  1. žeby som
    jej to povedal? Nie neboj sa, aj ja mam proti nej toho viacej.
    publikované: 17.04.2005 22:53:28 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. mas aj nemas
    pravdu...(podla mna). Profesorka by Ti nemala zhorsit znamku ako pouzijes spravny gramaticky tvar, nemalo by zalezat na tom ci ste sa to uz ucili alebo nie. Co sa tyka slova "untidy" a "unordered" - nemaju ten isty vyznam a nedaju sa nahradit jedno s druhym. "Untidy" znamena rozhadzany, v neporiadku atd..najblizsie k tomu, co si pouzil Ty, by bolo "disorderly", ale to sa pouziva ak je nieco "v neporiadku" so spravanim ludi, niekto sa nesprava ako by sa mal a pod. Vyraz "unordered" je zo slova "order" gramaticky odvodeny spravne, ale vyznam taky nema. Ak by sa to aj pouzilo, tak skor vo vyzname objednavky a jej neobjednania, ale stale dost pritiahnute za vlasy. Prepac, ze tu takto poucam, ale viem z vlastnych skusenosti, ze je lepsie poucit sa na chybach inych ako na svojich. Odporucala by som Ti zabudnut na slovensko anglicky prekladovy slovnik, ktory ma v sebe dost vela nepresnych vyrazov a orientovat sa radsej na anglicky vykladovy slovnik.
    publikované: 18.04.2005 02:39:19 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Add Essence
    Tak tak... treba si davat veliky pozor na vyznam slovicok ved "potkan: a "mys" tiez nie je to iste aj ked sa ta haved jedna na druhu velmi podoba...

    Este by som dodal, ze "unordered" si aj ja skor spajam s tabulkovym procesorom ako s upratovanim. Su to take zakernosti, ale prave to sa mi na anglictine najviac paci ta pestrost jazyka.
    publikované: 18.04.2005 08:54:54 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ale divim sa,
    ze ste sa na strednej neucili buduci cas s going to. my sme sa to ucili hned ako prve... (pokial si dobre spominam :))) ale co sa tyka buduceho casu> aj will a going to ma v konkretnych vetach niekedy rozdielny vyznam, vzhladom nato, ci je to planovana udalost, alebo nie a tak podobne... skus sem napist, ake vety si presne mal prelozit... (ak sa este pamatas ;)))
    publikované: 18.04.2005 13:55:12 | autor: zoll (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 2 zoll
    Bola to veta: "Zajtra budeme hrať tenis", v kontexte z toho vyplyvalo, ze je to definite arrangement. A ja som dal: "We are going to play tennis tommorow." a ona chcela: "We are playing tennis tommorow.", význam je ten istý.
    publikované: 18.04.2005 14:22:23 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. takze takto>
    co sa tyka tej vety, ja by sm to povedal asi tym jej sposobom, ale aj ten tvoj nie je zly. toto mi vobec neleze do hlavy> rozne formy vyjadrenia buducnosti sa ucia az potom, ako sa naucia going to, will a take jednoduche. planovane udalosti sa mozu povedat aj priebehovym casom, ale to su uz take vychytavky by sm povedal... ale ked ste sa neucili obycajne going to, nechapem, preco od vas ziada priebeh na buducnost. inac sa predsa vyjadi sudden decission, inac planned future a inac nejaky dlhodoby plan... aspon tak sm sa to ucil ja a to su uz len take odtienky, nechapem preto. je pravda ze bez toho by sm nedal asi FCE, co sm dal, ale na strednej sa ucit detaily a nevedet PRAOBYCAJNE going to... pre mna unfuckingbelievable :)))
    publikované: 18.04.2005 14:31:07 | autor: zoll (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. going to
    sa Gnaag so mnou učil až dnes. Ale zaujimavé je to čo nám vždy hovorila na skoro všetko: "že ste sa to učili už predtym vratane zakladnej školy". a teraz povie, že sme sa to neučili a preto to neuzná.
    publikované: 18.04.2005 14:31:52 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Mne rozdiely
    medzi buducimi casmi vysvetlovat netreba, myslim, ze im chapem dostatocne dost (ved uz som sa to ucil asi 2x). Na jazykovke som v maturitnom rocniku a myslim, ze mam realnu sancu zmaturovat. Ale aj tak dik, ved kazdy sa stale uci...<br /><br /><em>P.S.</em> V skole máme učebnice Blueprint zvane, co hovori za vsetko :)
    publikované: 18.04.2005 21:09:29 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014