HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nová maturita - Ponúknite kurz rýchlopisu

Štyri maturitné predmety, externý test zo slovenčiny, vyhlasovanie maturitných tém prostredníctvom médií a zohľadnenie štúdijného prospechu. Tieto novoty si pre študentov pripravil nový minister školstva Ján Mikolaj. Nad všetkým sa dá trošku pozastavíť. Nepochopiteľných je však pre mňa 60 minút.

V posledných dňoch sa na mňa začali zo všetkých strán valiť informácie o zmene maturity. Keďže tiež patrím k tým pár tisíc vyvoleným, ktorí majú tú česť sa tento rok postaviť k zelenému stolu, začal som si tieto fámy overovať.

Ako obvykle som sa na oficiálnej stránke Ministerstva školstva SR dozvedel vlastne iba meno nového ministra a adredu jeho úradu. Našťastie som sa po počiatočnom neúspechu nevzdal a využil som služby relatívne neprehľadného, no obsahovo bohatého portálu Moderná škola. Tam som sa cez informácie o maturite z roku 2004 dostal až k tomu, čo ma naozaj zaujímalo. Krátky a skôr chaotický článok Maturity opäť po novom mi potvrdil dovtedy nazbierané informácie. Pokúsim sa to teda trochu sprehľadniť.

  • Opäť po štyroch
    Zo všetkých asi to najväčšie prekvapenie prišlo v podobe zredukovania počtu maturitných predmetov. Po dvoch rokoch rôznych pokusov reformnej vlády sa vrátime k ich pôvodnému počtu. Dopad tejto zmeny na výsledky maturity sa však nedá prepokladať, pretože študent je vo všeobecnosti človek lenivý.

  • Novinárska skúška dospelosti
    Po zmätkoch, ktoré nastali pri predčasnom úniku maturitných tém pred dvoma rokmi, je tento krok pochopiteľný. Na druhej strane ma však zaujíma, akým spôsobom sa bude zverejňovanie tém cez médiá diať. Nech už rozmýšľam nad všetkými možnými spôsobmi, vždy nachádzam až priveľké riziko zlyhania. Nielen ľudského faktora.

  • Čo si si zaslúžil, to máš
    Klepnutie po prstoch špekulantom a lenivcom. Všetci tí, ktorí brali tri a pol roka na strednej škole ako raj pred vyhostením do reálneho sveta cez bránu maturity sa v tomto momente dočkali veľkého sklamania. Každý učiteľ bude môcť s čistým svedomím ukázať prstom na študentovu hruď a vypáliť poslednú dávku osvedčeného výroku: "Učiť sa, učiť sa, učiť sa." Málokto asi pri príprave tejto novinky myslel na pôvodný cieľ reformy maturitnej skúšky.

    Objektívnosť nám opäť ukáže len svoj vzdialený chrbát. A my sa naozaj pozrieme do tváre reálneho sveta postaveného skôr na vzájomných sympatiách, ako na reálnych vedomostiach a zručnostiach.

  • Vymažme vlastný názor!
    Zatiaľ našťastie len pokusne, o rok možno na ostro. Externá časť maturity zo slovenského jazyka v podobe písomného testu nakoniec predsalen prišla. Vyčerpaní slovenčinári už nebudú musieť stráviť dlhé noci čítaním viac-menej nezmyselných slohových prác na ešte nepochopiteľnejšie témy. Osobne by som však uvítal možnosť výberu jednej z dvoch alternatív. Buď písomná preáca, alebo náročná "bifľovačka". Teraz sa však ukrytý v kúte spokojne usmievam, pretože môj test ešte hodnotený nebude.

  • Prešovský študent hľadá učiteľa rýchleho písania. Zn. Súrne
    Z pôvodných stoosemdesiatich (180) minút nám ministerstvo školstva nechá tretinu. Za jednu hodinu od nás budú učitelia očakávať vymyslenie trefného postrehu k vybranej téme. Zo skúsenosti viem, že za takýto čas je priemerný študent dostať zo seba približne tristo slov. Zhodou okloností je to maximálne jeden a pol strany rukou písaného textu. Bohužiaľ som sa nedozvedel, či sa pán minister rozhodol zredukovať aj štandardizovaných 2-5 strán na 0,5-1,5 strany. Určite sa však nejaké to skrátenie dá očakávať.

    Ďalším aspektom v tomto probléme je myslenie. Takto rýchlo písané veci totiž málokedy dosiahnu kvalitu trojhodinových prác. To určite tiež nepridá na spokojnosti učiteľov, ktorí sú už na normovaných päť strán zvyknutí. Môžem vysloviť len nádej, že medzi maturitnými témami sa vyskytne aj "Aforizmus: ľubovoľná téma"

Dúfajme a modlime sa, že táto kvázireforma ešte stihne do maturít prejsť nejakou dolaďovacou kúrou, nech k nám nepríde chorá, alebo nejao inak nesvoja. Z nedopečených kurčiat totiž bolí stravníkov brucho a kuchára hlava.


Ako v škôlke... | stály odkaz

Komentáre

  1. nehnevaj sa
    ale toto stazovanie je absurdne, ja mam za sebou pekne na ostro pat predmetov a vsetky monitory a teraz ti zavidim ake mas stastie ze to peklo takto pekne zrusili...
    publikované: 24.08.2006 23:02:26 | autor: lourdes (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. gnaag
    ja mam za sebou teraz cerstvo maturitu a nezdalo sa mi to az take tazke. stresovali nas riadne vsetci naokolo ale nebolo to take zufale... z tychto zmien ktore si napisal povazujem za tragicku jedine tu poslednu, teda sloh za hodinu, lebo je fakt pravda ze v takom kratkom case sa nic poriadne napisat neda. ale zas ked to vezmem tak ze na sloh z anglictiny sme mali 45 minut na 180 slov a ja som to stihla napisat a este prepisat, nemyslim si ze sa neda napisat tie dve strany slohu... v kazdom pripade sa nestresuj, nie si v tom sam, urcite nebudes jediny kto nebude stihat, proste si zvykni ze si z nas robia pokusnych kralikov. zacinam mat dojem ze maturita bude pre istotu kazdy rok ina aby sme to mali uuuuuplne objektivne :D
    sorry ak to tu budes mat trikrat ale akosi mi to blbne...
    publikované: 25.08.2006 11:25:51 | autor: theushca (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ...aaaale
    Veď ja vôbec nestresujem z maturity. Vlastne jediné, čo cítim je zvedavosť, ako to dopadne. Len ma ako človeka, ktorý rád píše značne sklamalo, že mi takto kruto klepli po prstoch.
    publikované: 25.08.2006 22:57:06 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. no tak ja sa hnevam
    Taktiez idem tento rok maturovat na gymnaziu a som teda pekne nahnevany z tejto pofidernej novely. Tak ja sa ako blb ucim na 5 predmetov cely 3.rocnik ze predsa nenecham vsetko na poslednu chvilu a oni co spravia? zrusia 5. predmet a este ztazia slovencinu (co by pre mna aj tak v povodnom zneni bolo peklo, pretoze ja a jazyky nejdu velmi dokopy). No zavidim proste tim vsetky flakacom, co kaslali minuly rok na 5. predmet a ulievali sa, pricom ja som sa pekne ucil. Vysledok pre mna: Maturovat idem aj tak z 5 predmetov (tie tri volitelne su vsetko prirodovedne mimochodom, ja to ich proste rad...Mat, Fyz, Inf) a este mi ztazili slovinu. No dakujem pekne pan Mikolaj! Pravidla hry by sa pocas hry menit nemali, to malo platit aj pred 2 rokmi! Na Slovensku je to proste tak...
    publikované: 04.09.2006 17:51:59 | autor: L (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. nedá mi sa neozvať :)
    Keďže tento rok som v tom tiež namočená...
    Myslím, že na ministerstve by si mali najskôr uvedomiť to, že ak chcú novelizovať maturitný systém (už zase) tak by mali v prvom rade zmeniť, alebo lepšie povedané prispôsobiť tomu učebné osnovy... Pretože na gymnáziách sa preberá učivo oveľa podrobnejšie ako na odborných školách a tak nie som si istá ako bude vyzerať ten test zo SJ (aj keď zatiaľ vraj má byť iba na otestovanie našich vedomostí).
    No čo už, a to nehovorím o tom slohu, keď normálne v škole mám na sloh 90 minút...
    Máme sa na čo tešiť :)
    publikované: 05.09.2006 22:41:20 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014