HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Neslnečné počasie

Už asi tri dni môžete každý deň počúvať o tom, aké krásne počasie zrazu máme. Nechcem nikomu kaziť radosť, ale veta: "Aké len máme dnes slnečné počasie..." nesie značné známky nedokonalosti. Čiže z toho dôvodu by mala byť nepravdivá. Teda nie že by niečo nedokonalé nemohlo byť pravdivé, no štatistika nepovolí.

V prvom rade by som poukázal na značnú patetickosť horeuvedenej vety. Netreba veľa dôvtipu, aby si človek pri slove patetický okamžite vybavil juhoamerické telenovely. Ak budete sledovať jednu, čo i len na pätnásť minút, uvedomíte si, že postavy klamú vždy vtedy, keď sú najviac teatrálne, patetické. A z toho zjavne vyplýva, že čo je patetické, je určite klamlivé. Čiže zahmlievajúce mozog príjemcu.

Ďalším nedostatkom je slovo "máme". Človek môže mať auto, pretože ho môže kedykoľvek predať. Človek môže mať košeľu, pretože ju môže kedykoľvek predať. Človek môže mať životného partnera, pretože ho môže kedykoľvek... (Toto asi malo byť v inom článku) Z týchto téz je jasné, že počasie človek mať nemôže, keďže ho ani nepredá. Teda zatiaľ.

Každá otázka s otvoreným koncom, čiže zakončená troma bodkami nesie riziko istého druhu sarkazmu. Nevyhla sa tomu ani rozoberaný výrok. Ak sa vás niekto opýta: "Aké len máme dnes slnečné počasie..." Nečaká zápornú odpoveď, pretože si je istý, že vás na odpoveď naviedol. Lenže on mohol takisto aj klamať a zakryť to týmto spôsobom. Po vašej pritakávajúcej odpovedi si potom za chrbtom pomädlí ruky a ticho sa uškrnie. Dostal ďalšieho.

Relatívnosť slnečnosti je tiež dosť známa. Osobne to síce nemám vyskúšané, ale počul som, že keď je na jednej pologuli slnečno, na tej druhej je pravdepodobne tma. A v tme predsa slnko nevidno. Pretože tam, kde príde slnko už nie je tma. A tam, kde sa objaví tma, márne by niekto hľadal slnko. To isté platí aj v prípade nie absolútnej tmy, ale tmy čiastočnej. Tma čiastočná je, ak síce slnko na oblohe možno je, momentálne ho však nevidno. Je zamračené. Nie slnko, obloha.

V konečnom dôsledku by sme sa vety: "Aké len máme dnes slnečné počasie" mali vyhýbať. Miesto nej by možno bolo dobré pred každým neznámym človekom prehlásiť: "Podľa môjho názoru je dnes relatívne slnečno. Ak si myslíte inak, bez ostychu mi oponujte." Pred priateľmi však môžete použiť aj prvú verziu. Oni presne vedia, čo im chcete zdeliť.


...Železnou verzatilkou | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014