HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Myslím, teda... A myslíme vôbec?

Descartes v tom mal jasno, ja som na pochybách. On pochyboval, a preto mu bolo jasné, že myslí. Ja pochybujem, že pochybujem. Čo ak v tom mám jasno ja?
Je pense donc je suis! alebo Cogito ergo sum. Myslím teda som! Dscartove pochybnosti, kladenie otázok, ho viedli k uvedomeniu si vlastného bytia. Najprv pochyboval o myslení, aby došiel k záveru, že pochybnosť je vlastne myslenie. A keď už myslí, tak musí mať kto. A teda kto myslí ten je.

Nemyslím. Teda nie, že by som spochybňoval Descartovu teóriu. Ja iba proste nepochybujem o tom, že nemyslím. A teda podľa filozofa neexistujem. Čo teda robím, ak nemyslím a ako je možné, že píšem túto úvahu (sled myšlienok)? Riešení paradoxu je niekoľko:

1. Som naprogramovaný stroj. Správam sa podľa nejakého (niekedy nie až tak zložitého) algorytmu, ktorý ovláda nielen moje pohyby, ale aj takzvané myšlienky. Tie sú vlastne iba zložité výpočty spracúvajúce vonkajšie podnety. Táto teória takpovediac súhlasí s teóriou Douglasa Adamsa. Ten nadhodil tézu, že planéta Zem so všetkým, čo na nej nájdeme, je iba počítačom, ktorým má vypočítať (zjednodušene) zmysel života.

2. Hoci nie som naprogramovaný, stále som iba veličinou v rovnici Zeme. Teda absolútna fatálnosť. Svet je riadený osudom, ktorý je nemenný. Aj v prípade, že považujem svoju myšlienku za unikátnu, možno prvýkrát myslenú na tejto zemi, pravda je taká, že už dávno mi bola predurčená. Nie je teda moja, ale pridelil mi ju nejaký Nadmyšlienkový prideľovač.

3. Tento svet neexistuje. A vlastne žiadny svet neexistuje. Fakt, že ma bolí chrbát na tejto fakt dementnej stoličke tiež neexistuje. (veď bola navrhnutá tak, aby ma nebolel) Ak neexistuje svet, neexistujú moje myšlienky. Dôkazom neexistencie tohto sveta je jednoduchá otázka: "Veď načo aj?"

Ok, tak teda vieru v seba sme zabili. Otázka: Ako sa utešiť? Neviem, keby som vedel, nemám potrebu toto písať. Ono keďže svet buď neexistuje alebo je riadený čí strojový, nepomôže ani hodiť si mašľu. Aj tak to bude jedno. Vidím to buď na vzburu alebo na podriadenie sa systému. Dopíšem diplomku (dočasne sa podriadim) a potom uvidím čo ďalej.

Prajem pekný deň. A neberte to tragicky, nič sa nezmenilo. Aj včera to vlastne bolo rovnako.

...Úvahovňa | stály odkaz

Komentáre

  1. WILLO,
    a ja som, teda myslím, že svet je naprogramovaný už viac ako 2*10e3, algorytmom, ktorý stvoril niekto nedosiahnuteľnej inteligencii a postupne sa npl´ňa udalosťami, ktoré sa považovali za nereálne.
    publikované: 08.05.2011 16:42:19 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. rozpor
    Vraviš, že nemáš pochybnosti o tom, že nemyslíš a teda si si istý, že nemyslíš. Potom si ale uviedol hneď tri teórie, ktoré vysvetľujú ako je možné, že píšeš, keď nerozmýšlaš. Zrejme nevieš presne, ktorá teória je správna. Teda máš pochybnosti. Teda myslíš. Ale to je v rozpore s tvojou istotou, že nemyslíš.
    publikované: 09.05.2011 23:18:53 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Máš pravdu, sestko
    Neviem, ktorá teória je správna, ale nepochybujem o žiadnej z nich. Proste nie je dôvod, prečo by som mal. Keďže nemyslim, že by dokázania ktorejkoľvek z nich niečo zmenio.
    publikované: 13.05.2011 12:08:29 | autor: Gnaag (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Gnaag
    Mozno by si o nich predsa len pochybovat mal. Vsetky tieto tri teorie, ktore sa snazia vysvetlit tvoju mysel sa nachadzaju v tvojej mysli. Ako mozu teda vysvetlit tvoju mysel, ktora ich obsahuje a ktorej su len malickou castou?
    publikované: 13.05.2011 13:26:13 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Otázka o mysli
    Otázke znie, či existuje moja myseľ ;)
    publikované: 13.05.2011 14:01:31 | autor: Gnaag (e-mail, web, autorizovaný)
  6. to nie je otazka o mysli
    To je otazka o tvojej predstave mysli, ktoru mas vo svojej mysli. V skutocnosti sa pytas :"Otázke znie, či existuje moja myseľ, tak ako si predstavujem ze existuje" Na tuto otazku mozes odpovedat - Nepochybujem, ze neexistuje,t.j. som si isty, ze neexistuje.
    publikované: 13.05.2011 15:11:45 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014