HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lone Wolf (by Joe Dever)

Asi ste ešte nepočuli o pojme gamebook (ak áno, tak prepáčte), a preto som sa Vám tu rozhodol podať opis jedného z najpopulárnejších gamebookov všetkých čias.
Najprv Vám však pre istotu vysvetlím, čo taký gamebook vlastne je. Čiže je to druh knihy, ktorú nečítate od začiatku do konca, ale čítate ju po sekciách, na ktoré Vás predchádzajúca sekcia upozornila, ale vyberiete si vždy iba jednu, a preto vzniká čosi ako cesta, ktorou sa uberáte, a tým vlastne tvoríte dejovú líniu, ktorý môže byť pri každom prečítaní knihy iný.

Je to kniha s voľným príbehom, kde hlavným hrdinom ste vy a rozhodujete sa ako bude príbeh pokráčovať, pomocou odkazoch na konci spomínaných sekcií.
© DaMage

Zlaté obdobie gamebookov bolo niekedy okolo osemdesiatych rokov a tu je aj vysvetlenie, prečo sa na Slovensku veľmi nerozšírili. Tento typ kníh totiž nepatrí k tým, ktoré by sa pozdávali bývalému režímu.

Toľko úvod (ktorému som po opätovnom prečítaní neporozumel ani ja), prejdime rovno k veci, čiže k sérii gamebookov, ktorá mňa oslovila najviac. A tou je séria o "Lone Wolf"-ovi. Žanrovo tento spadá do kategórie fantasy, čo znamená, že takmer 75% faktov je nepravdepodobných, alebo aspoň neuveriteľných a každá kniha sa hemží mágiou, nadprirodzenými vlastnosťami a podobnými nezvyčajnými vecami. I keď považujem väčšinu literatúry s touto tématikou za brak, knihy z tejto série sú iné, pretože to celé podávajú "normálnejšie".

Všetko to začína takmer úplným zničením rádu Kai, ktorého je hlavný hrdina členom. Tento rád má za úlohu byť čosi ako posádka, ktorá sa v čase vojen má postarať o rýchle vyriešenie situácie, lenže v týchto končinách je od jari až po jar vojna vždy, a preto má tento rád plné ruky práce.

No čo sa jedného dňa nestane. Vo výnimočný deň oddychu a oslavy prvého jarného dňa sa na kláštor znesie celá armáda nepriateľov, čo zapríčiní pád rádu, úplný pád až na jedného novica, ktorý bol za zaspatie na hodine poslaný zbierať drevo, čo ho zachránilo od masakru, akonáhle však zbadal hordy "Temných pánov", rozbehol sa k chrámu, avšak pri tej rýchlosti si nevšimol konár, a preto spadol a omdlel. A ako to všetko bude po kračovať? To nechám na Vás...

P.S. Anglické originály tejto knihy sa v elektronickej podobe dajú nájsť na Projecte Aon (čo je názov vesmíru v tomto svete). Ak by ste ich však chceli v papierovej a zrozumiteľnej podobe, tak mám pre Vás veľmi smutnú správu, že je to skôr zberateľský artikel, než bežne dostupná kniha, pretože, ako som povedal, populárne boli skôr v osemdesiatych rokoch a ich vydávanie sa v Čechách skončilo asi okolo roku 1995.

Co tím chtěl autor říci? | stály odkaz

Komentáre

  1. BTW.
    Gnaag je meno postavy-príšery z jednej knihy z tejto série:)
    publikované: 20.05.2005 20:09:25 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Chce to trochu šťáááávy
    ...myslím, že som nepochopil,čo tým chcel autor říci, ale ja som úspešný absolvent lone wolfiek, a môžem ich iba odporučiť.Tieto gamebooky vás abolutne zožerú a nejaký Baldur's Gate sa môže niekam strčiť, škoda len, že vydavteľstvo ASFS(nie kvôli LW) skrachovalo...
    publikované: 20.05.2005 22:40:08 | autor: Lavor (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Šťáva tu chýba aj mne
    ale, ..veď nie,... veď to je môj článok..., nie,... ja som seba... kritizovať nechcel, šťávy je tu dosť....
    publikované: 20.05.2005 22:46:48 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ja som vyrastal
    na Baldur's Gate a mne chybalo trocha štavy v Lone Wolfovi... ale bolo to asi zlými rozhodnutiami
    publikované: 21.05.2005 18:56:22 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Nič proti Baldurovi,ale...
    ...určite to bolo tými royhodnutiami
    publikované: 22.05.2005 22:39:03 | autor: Lavor (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. y teda z
    Som Slovák študujem v Čechách a mám Anglickú klávesnicu :)
    publikované: 22.05.2005 22:40:40 | autor: Lavor (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ono skutočne
    je to tými rozhodnutiami, raz som si prečital Lonewolfa s totalne odveci rozhodnutiami a bola to väčšia sranda, ako keď idem podľa logiky...
    ...no je to aj vec psychiky, vidím hrubšiu knihu a mám ju prečítanu za posedenie... trošku nezvyčajné pre mňa
    publikované: 23.05.2005 22:23:18 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. na
    Lone Wolfovi som vyrastal aj ja a nic lepsie zo sceny fantasy(v akejkolvek forme nepoznam). Neskor ma dost drzal Might and Magic ale na LW sa to nechyta. (Paci sa mi viac pri bojoch lezat na posteli ako sediet za kompom:)) )

    Ale suhlasim s Lavorom tento clanok asi tych ludi k tomu nepritiahne. Sorry Gnaag.

    publikované: 24.03.2006 17:33:07 | autor: pohodiiicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Naozaj sa mi to nepodarilo
    musim este vela kase zjest aby som vedel pisat recenzie na knihy...
    publikované: 24.03.2006 20:37:04 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014