HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Komajota - Ráno v novinách

Texty slovenských piesní sa vyznačujú tým, že veľmi málo využívajú metafory. Prípadne sú natoľko priehľadné, že sa metaforami ani nazvať nedajú. Ráno v novinách je jedna z výnimiek. Možno práve preto, že má nečakane politický podtón.
Autor textu stavil v piesni na osvedčené slovné spojenia o láske, vzťahoch a rozchodoch, čím poslucháčovi pripravil ilúziu populárneho lovesongu. Zabezpečil tak jej rýchly vzostup, keďže takáto kombinácia je celosvetovo ľahko stráviteľná.

Problém však nastane hneď pri výklade prvých slov, respektíve názvu piesne. Prečo práve v novinách, a prečo ráno? Odpoveď je relatívne ľahká. Noviny sa vo všeobecnosti dosť venujú politike. A ráno prichádzajú výsledky večerných volieb. Celý text sa následne točí okolo zmeny moci na slovenskej politickej scéne.

Autor v texte neponúka svoje politické presvedčenie, iba vtipne komentuje aktuálny stav. Jedným z najkrajších obrazov je: "...a tí, čo sme nechceli, sú prezlečení anjeli...". Tu sa pohŕdavo stavia k médiám a verejnej mienke. Tie totiž po voľbách urobili z celej druhej Dzurindovej vlády martýrov napriek tomu, že počas jej volebného obdobia nešetrili kritikou a rôznymi podrazmi.

Osobne dúfam, že ľudia okolo Martina Husovského vydržia v nastavenej kvalite textu. Nemal som síce možnosť počuť iné ich súčasné piesne, no hádam ani tam nič textovo nepokazili. Ak sa textovo nezkomercializujú tak ako iné východoslovenské hudobné teleso, mohli by byť dobrými glosátormi slovenskej scény. Nielen politickej.

Text:

Ráno v novinách skončil dlhoročný vzťah.
Iným visel na vlásku, premenil sa na lásku
Páni v kravatách občas naháňajú strach.
A tých čo sme nechceli sú prezlečení anjeli.

R:
Nikto nevie, kto je kto, všetko zdá sa nejasné.
Stojím uprostred, čakám na niečo, čo sa stane, čo nestane.
Slnko svieti vždy na všetkých, dobrých aj zlých.

Ráno v novinách, čierna ryža, modrý hrach
Ruže stále v rozpuku, ryby chodia po suchu.
Ráno v novinách, ďalšia burza hlási krach.
A tých čo sme nechceli sú prezlečení anjeli

Co tím chtěl autor říci? | stály odkaz

Komentáre

  1. Prečo noviny a prečo ráno?
    Pretože ľudia obyčajne raňajkujú pri novinách. Ja ten text nepovažujem za extra špeciál úžasný. Zdá sa mi dosť hlúpy, ako väčšina textov podobných skupín. A nemyslím si, že ním autori chceli vyjadriť nejakú hlbokú myšlienku o politickej scéne na Slovensku.

    Je to len o tom, o čom sa píše v novinách, resp. o ich dojmoch z čítania novín.

    Tu je celý:
    http://www.supermusic.sk/skupina.php?idskupiny=20962&idpiesne=129184
    publikované: 14.08.2007 15:19:27 | autor: Stopárka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. myslienka nemyslienka
    husovsky je mimoriadne talentovany muzikant .. aj ked komajota nie je prave hviezdou svojho druhu ..
    publikované: 14.08.2007 15:21:57 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Tak záleží od toho, s kým to človek porovnáva
    Ak porovnám ten text so slovenskou pop scénou, tak je to niečo úžasné. Tých narážok na politiku je tam príliš veľa než aby to bola iba náhoda. Takisto náhoda, kedy ten text vznikal by bola tiež priveľká.

    Osobne Komajotu vôbec nepočúvam. Iba som počul v rozhlase, tak ma to zaujalo a napísal som (nielen) o čom to podľa mňa je.
    publikované: 14.08.2007 15:30:32 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. no co ja viem
    Nie je to sice take stupidne ako songy tvrdeho jadra slovenskeho popu, ale nejaky velky text to podla mna nie je. Len tak namatkovo si spominam na bezne slovenske pesnicky a zda sa mi ze kazda druha (no dobre, tretia) ma lepsi text.
    publikované: 14.08.2007 16:10:30 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014