HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Karel Kryl - Píseň neznámého vojína

 Pôvodne som síce chcel rozoberať pieseň od iného interpreta, ale po tom, ako som včera v nemenovanej TV videl, ako Jacques Chirac ukladá kvety na hrob neznámeho padlého vojaka som sa rozhodol okomentovať takto situáciu vo Francúzsku v posledných rokoch.
 Slová tejto piesne sú dosť silne zamerané proti pokrytectvu, ktorého bol minulý režím presýtený, avšak ak sa na to pozrieme z mierne iného uhla, tak sa dostaneme k zaujímavým myšlienkam.

Píseň Neznámého vojína

Kryl Karel

Rec: Zpráva z tisku: "Obě delegace položily pak věnce na hrob Neznámého vojína."
A co na to Neznámý vojín?

1. V čele klaka, pak ctnostné rodiny a náruč chryzantém,
černá saka a žena hrdiny pod paží s amantem,
kytky v dlaních a pásky smuteční civí tu před branou,
ulpěl na nich pach síně taneční s bolestí sehranou.
Co tady čumíte? Vlezte mi někam!
Copak si myslíte, že na to čekám?
Co tady civíte? Táhněte domů!
Pomníky stavíte, prosím vás, komu?

2. Jednou za čas se páni ustrnou a přijdou poklečet,
je to trapas, když s pózou mistrnou zkoušejí zabrečet,
pak se zvednou a hraje muzika písničku mizernou,
ještě jednou se trapně polyká nad hrobem s lucernou.
Co tady civíte? Zkoušíte vzdechnout,
copak si myslíte, že jsem chtěl zdechnout?
Z lampasů je nám zle, proč nám sem leze?
Kašlu vám na fangle! Já jsem chtěl kněze!

3. Nejlíp je mi, když kočky na hrobě v noci se mrouskají,
ježto s těmi, co střílej’ po sobě vůbec nic nemají,
mňoukaj’ tence a nikdy neprosí, neslouží hrdinům,
žádné věnce pak na hrob nenosí Neznámým vojínům.
Kolik vám platějí za tenhle nápad?
Táhněte raději s děvkama chrápat!
Co mi to říkáte? Že šel bych zas? Rád?
Odpověď čekáte? Nasrat, jo, nasrat!

 Text je relatívne ľahko pochopiteľný, ale dôležité je nájsť súvislosť s momentálnym vývojom vo Francúzsku. Možno ste počuli o pálení áut a mnohých demonštráciách, ktoré v sa v nedávnej minulosti odohrali (vlastne ešte stále odohrávajú) na okrajoch väčších miest tejto západoeurópskej krajiny. Zároveň ste si možno tiež všimli, že už asi rok, alebo dva sa tam dosť brutálne potláčajú akékoľvek demonštrácie a silne sa obmedzujú základné práva ľudí.

 Mňa na všetkých tých aférách najviac zaujalo pokrytectvo, ktoré sa tam praktizuje. Tamojšia vláda sa k tejto novodobej tyranii prakticky vôbec nevyjadruje a zahraničné štáty sa od toho tiež dištancujú, i keď je situácia dosť vážna. Zatiaľ som nepočul žiadnu krajinu, ktorá by toto totalitné správanie sa Francúzskej vlády nejako odsúdila a ja sa pýtam: "Prečo?"

 Odpoveď však nie je ťažké pochopiť. Za touto mlčanlivosťou stojí pravdepodobne strach, ktorý pramení z toho, že Francúzsko je jednou z hlavných mocností, ktoré vládnu Európskej únii a krajina, ktorá by na ňu ukázala prstom by si spoluprácu s/v rámci EÚ značne skomplikovala. Takisto sa sa bojí aj USA, lebo Francúzi už značnú dobu úspešne podkopávajú americkú (Bushovskú) politiku. V neposlednom rade sa bojí aj OSN, ktoré by malo takéto veci regulovať, ale tiež závisí od pomoci tejto mocnosti.

 Preto sa takmer všetky národy pokrytecky tlačia Francúzsku do zadnice, aby získali čo najväčšie výhody, no na druhej strane sa pokúšajú v menej silných krajinách presadzovať princípy demokracie, pričom inde nedemokratickosť sami podporujú.

Co tím chtěl autor říci? | stály odkaz

Komentáre

  1. Ocenujem
    ze sa nad tym zamyslas. Neschvalujem, ze na to zneuzivas Kryla. Pamatam dobu, ked sme po pivniciach tajne pocuvali velkeho Karla na magnetofone. Textom sa uz sotva dalo rozumiet po n-tom kopirovani. Neskor sme sa to ucili na gitare. Teraz si to pustis pohodlne na mp3 (ved ja tiez, kracam s dobou), ale taketo prezentovanie jeho tvorby neuznavam, poznajuc a aj v mnohom obdivujuc Franciu.
    publikované: 13.11.2005 11:16:24 | autor: gx (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Aké zneužívanie?
    Nemôžem za to, že mám Kryla na MP3 a vyrastám v post-komunistickej dobe, keď už nie je počúvanie jeho piesní trestné. No Kryl v tejto piesni spieval práve o pokrytectve a nemohol som nechať to, proti čomu on bojoval nepovšimnuté, prečo by som nemohol ľuďom, ktorí sa s jeho tvorbou ešte nestretli priblížiť v aktuálnom kontexte jeho dielo?
    publikované: 13.11.2005 14:35:31 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. V podstate
    je dobre za si tam "aktuálny kontext" nasiel. Len by som ti poradil: spoznaj lepsie Franciu.
    publikované: 13.11.2005 14:49:14 | autor: gx (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Dobre
    Budem sa o to pokúšať, ale povedz mi, o ktorej scéne Francúzska vravíš?
    - Kultúra - súhlasím, je úžasná
    - Politická - neviem, kokretizuj
    - Technická - čo presne, lebo atómové testy na atoloch v Oceáne ma veľmi neťahajú
    publikované: 13.11.2005 14:54:43 | autor: Gnaa (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Hovorim o atmosfere
    ktora je nad tym vsetkym. Vies, mily Gnaa(g), pise ti tu clovek, co zazil vo Francii vazenie pre nedorozumenie, inokedy vyhostenie v putach so sprievodom, co tam zostal okradnuty bez prostiedkov a ine neprijemne veci nad ktore sa musi velky duch dokazat povzniest ak chce objektivne poznat a hodnotit. Prajem stastnu cestu.
    publikované: 13.11.2005 15:16:10 | autor: gx (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Vďaka za vysvetlenie
    Francúzsko je úžasná krajina...
    publikované: 13.11.2005 15:23:50 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. tiez si to myslim
    tie bodky treba zazit
    publikované: 13.11.2005 15:27:46 | autor: gx (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. áno
    Kromaňon bol skvelý chlap a dobrý človek
    publikované: 16.11.2005 18:48:26 | autor: b. (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Kryl a Francúzsko
    Toto je moja naobľúbenejšia Krylova pieseň. Doba sa v tomto smere veľmi nezmenila. Nejde len o Francúzsko, ale o každú krajinu, vrátane Slovenska.

    S názorom, že USA sa boja krajiny, ktorá dávno nepatrí k svetovým mocnostiam, nemôžem súhlasiť. USA sa už dnes nemusia sa báť. Sú jednoducho najsilnejší. Ani EÚ a ani OSN nedokážu USA v ničom zastaviť. Taká je realita.

    Problémy v štátoch ako Francúzsko, Veľká Británia alebo Nemecko, ktoré tam vzrastajú, sú spôsobené trochu inými vecami, do ktorých nie celkom vidím a preto sa ani nebudem vyjadrovať. Zrejme však pramenia v odlive firiem do štátov, kde nájdu lacnejšiu pracovnú silu. Teda aj k nám. Čím Francúzi prichádzajú o zisky a prácu. Preto sa snažia všemožne - aj za cenu nevôle ľudu - firmy na pôde ich štátu udržať. Napríklad 2 ročnou skúšobnou lehotou pre absolventov.
    publikované: 04.06.2006 14:02:17 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Nesuvis
    No chlapce "Gnaag", ty budes musiet este velmi vela-krat pocuvat tuto Krylovu skladbu, aby si pochopil jej pravy zmysel. Nechapem ako si mozes dovolit spajat problematiku, ktoru nacrtol Kryl s aktualnou problematikou vo Francuzsku. Myslis, ze sa snazil riesit problematiku Francuzska 36 rokov dopredu?!
    A zacni studovat politologiu a medzinarodne vztahy, aby si zorientoval v tom tvojom "všetky národy pokrytecky tlačia Francúzsku do zadnice" ...!!! amaterstvo...
    publikované: 12.03.2008 01:05:03 | autor: Mato (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014