HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Karel Kryl - Demokracie

Rozbor básne
Ak aj vy nemáte radi toto slovné spojenie, tak príďte a uvidíte, že keď dvaja robia to isté, tak to ešte nemusí vyzerať rovnako.

Zo zásady nenávidím otázky učiteľa/ky literatúry typu: "Ako na Vás zapôsobila táto báseň?" alebo "Čo si myslíte, že tým chcel autor povedať?" Učiteľ/ka tým nemyslí naozaj čo si o tom myslíš, alebo aké to v tebe vyvoláva pocity, lež on/a chce od študenta počuť to, čo si on/a naštudoval/a na výške, pretože len to považuje za správne. Práve kvôli tomu som začal s rozbormi básní na blogu, aby som sa mohol "vybúriť" vo svojich pocitoch na dané dielo, ktoré ma zaujme.

Na prvýkrát som vybral pieseň Karla Kryla (jeho piesne tu budú asi dosť často), pretože je to pesničkár, ktorého považujem za jedného z najlepších pesničkárov tej doby

Demokracie

1.
Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou:
ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou,
/: ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce,
a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce. :/
2.
Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky,
brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky,
/: farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky,
my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky. :/
3.
Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda,
zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda,
/: král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem,
pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem. :/
4.
Demokracie panuje od Aše po Humenné,
samet i něha v pánu je a zuby vylomené,
/: dali nám nové postroje a, ač nás chomout pálí,
zaujímáme postoje, místo abychom stáli. :/
5.
Demokracie dozrává do žaludečních vředů,
bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů,
/: a je to mýlka soukromá, snad z optického klamu,
že místo srdce břicho má a místo duše tlamu. :/

Rozbor: (:D)

 Najprv treba pochopiť, že túto pieseň spískal Kryl ku sklonku svojho života, čiže už po revolúcii, ale taktiež už po vytriezvení a silnom sklamaní sa z vrcholných predstaviteľov, ktorí boli predtým jeho kamarátmi, alebo ich aspoň obdivoval za to, čo dokázali v časoch samotnej revolúcie.

 Veľmi kritizuje fakt, že mnoho papalášov z čias komančov sa udržali pri kormidle a ich postavenie sa v mnohých prípadoch oveľa zlepšilo, kvôli tomu, že teraz dostali aj silnú dávku slobody, ktorej ani tí najvyšší nemali predtým na rozdávanie. Taktiež hovorí vlastne o sebe ako o jednom z tých, čo si servítku na ústa za čias socializmu nedával, ale teraz sa z neho stala nepohodlná osoba pre terajší režím, ktorý často otvorene kritizoval. Nepáči sa mu ani to, že tí, ktorí sa naozaj do veci rozumejú, tak tí boli od moci v novej spoločnosti strategicky odtránení, alebo sa tam radšej ani nesnažili dostať.

 Neopomenul ani mená tých, ktorí boli aj počas predchádzajúceho režímu na výslní slávy a po jeho páde sa bez akýchkoľvek rozpakov presunuli na stranu víťazov.Nezabudol ani na "kráľa" (V.H.), ktorý sa ku Krylovi po jeho kritike obrátil chrbtom (nebol dokonca ani na jeho pohrebe, i keď sa osobne poznali).

 Celkový pocit Karla Kryla z novej demokracie by sa dal charakterizovať ako:

  • Mierna zmena v názve štátu
  • Menej drastické prenasledovanie nepohodlných osôb
Kryl vidí mocnárov "demokracie" ako ľudí, ktorí nevidia nič okrem zisk, kvôli ktorému sú ochotní obetovať aj vlastnú hrdosť.

Môj názor:  Čiastočne som sa už vyjadril na začiatku, ale podľa mňa v tejto básni Kryl dokonale vystihol podstatu takzvanej demokracie, ktorá vystriedala socializmus a panuje až doteraz, i keď tu dosť vidno aj jeho osobné sklamanie z toho, že jeho samotného k moci neprizvali.

P.S. Chcel by som Vás ešte poprosiť, aby ste sa nebáli tiež vyjadriť názor na báseň, alebo pridať niečo, čo som nespomenul.

Co tím chtěl autor říci? | stály odkaz

Komentáre

  1. hele hele
    hmm, nechcel si napísať - pieseň? alebo to bola naozaj báseň? ale podľa mňa takéto rozoberanie nemá veľmi zmysel, z Krylových vecí sa to dá jasne čítať, mohol by si radšej spraviť rozbor, alebo hmmm, vieš ono tie rozbory mi celkovo prídu zbytočné, možno niečo v štýle "objasniť nejasnosti" by bolo vhodnejšie

    tak čus zatiaľ (alebo zajtra v škole?...)
    publikované: 03.10.2005 21:10:37 | autor: b. (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Demokratúra...
    Pozor na konotácie,priateľu,ak si niekto veci neznalý prečíta,citujem: i ked tu dosť vidno aj jeho osobné sklamanie z toho,že jeho samotného k moci neprizvali - koniec citátu - veľmi ľahko môže prísť k záveru že Karel sa po r.1989 urazil a preto kritizoval hlava-nehlava.
    Už som to počul viackrát,dokonca z úst Karlovej setri,Marii.Celé to bolo inak a takáto interpretácia NIE JE PRAVDIVA !!!
    Karel pracoval celé roky veľmi tvrdo,nezištne a poctivo pre československo,veľmi sa tešil z návratu,určite by neodmietol ísť do funkcie(minister,poslanec atd),chcel byť užitočný a nápomocný a mal na to(po každej stránke)lenže nikto mu nič neponúkol-vôbec sa totiž s ním nepočítalo!!! nezapadal do novej(či skôr do staronovej)rovnice(či skôr Mafie)Nezabúdajme,že havel bol zvolený prezidentom CSSR,jednohlasne komunistickým parlamentom,predsa nikto súdny nemohol čakať od takého zásadového Cloveka ako bol Kryl,že by chcel akokoľvek participovať na moci v takomto zamorenom prostredí,plnom eštébákov a kariéristov všeho druhu,od prava až do ľava.Na záver prosba,najmä mladšej generácii,študujte odkaz Karla Kryla,pomaly a dôsledne,na základe Vedomia Historických Súvislostí,premýšlajte o tom zo všetkých strán a budujte si nezávislú integritu,osobnú,národnú aj štátnu,aby už nebolo aktuálne:"ač se lží ješte nežijem,jsme s pravdou rozvedeni"
    publikované: 09.02.2006 18:25:49 | autor: Michal Bálik (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014