HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Iný rozmer

V poslednom čase často spomínané, no mnohými autoritami spochybňované zmenšovanie zemegule.

Bežný krok človeka meria najviac ak meter. Závisí to od výšky, postavy, veľkosti chodidiel a spôsobu chôdze. Stále sa však dĺžka kroku nemení.

Tak isto sa môže zdať, že sa nemení ani vzdialenosť medzi Prešovom a Bratislavou. Niekto by mohol namietať a oprášiť staré poznatky z fyziky, geografie, možno dokonca z filozofie. Mne sa však vzdialenosť na nových i starých mapách zdá stále rovnaká.

Teraz si to spojme. Môj krok sa nemení a vzdialenosť je vždy taká istá. Ako je teda možné, že kedysi, ako tvrdia moji rodičia, cestovalo sa do hlavného mesta niekedy aj celý deň. Ja som totiž svoju doteraz jedinú cestu zvládol ani nie ze päť hodín.

Zmätením ma napĺňa miznúcich dvadsať hodín. Možno tie mapy predsa len nehovoria pravdu. Možno sme klamaní a ani o tom nevieme. Možno sa len mocní sveta boja vyvolať paniku, a preto tlačia stále ten istý rozmer.


...Železnou verzatilkou | stály odkaz

Komentáre

  1. miestne zvacsovanie
    Vsimol som si cosi podobne. Akurat v niektorych miestach nastava lokalne zvacsovanie. Minule som bol na ture a na tabulke bolo napisane " VRCHOL - 45 min" . Cesta mi vsak trvala 2 hodiny. Kde zmizlo 1 1/4 hodiny? Predvcerom mi zasa cesta z prace domov, ktora mi trva zvycajne 15 minut, trvala 5 hodin. Kde sa stratilo 4 a3/4 hodiny ? V krcme samozrejme.
    publikované: 01.02.2007 10:52:57 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Aj to je možné
    Očividne som pozeral na problém jednostranne. Tento aspekt som vôbec neopísal. A keď sa na to pozriem z tejto strany, máš pravdu. Aj ja v podstate zaznamenávam tento jav. Koniec koncov sa to asi kompenzuje a svet ostáva stále rovnaký. Ruku do ohňa by som však za to nedal.
    publikované: 01.02.2007 22:48:43 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. A aby som nezabudol
    V niektorých podnikoch sa podľa mňa zmenšujú aj poháre
    publikované: 06.02.2007 00:11:17 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ako si to zistil?
    Pretiekol ti nápoj cez okraj pohára ?
    publikované: 06.02.2007 20:04:12 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Pravdu povedať
    Po opakovanom napĺňaní sa mi zdalo, že áno, nápoj cez okraj pohára preteká. Neviem síce, prečo sa to nedeje hňeď pri prvom podaní nápoja, ale myslím, že to tak je. Mám na to aj dôkaz. Boli časy, keď som blahodarné účinky nápoja pocítil už pri prvom naplnení pohára. Avšak v poslednom čase zaznamenávam stav, že prvý pohár mnou prejde akoby nič. Až tie ďalšie pocítim. Tým pádom musí byť v pohári logicky menej náplne.
    publikované: 06.02.2007 20:09:51 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Mám pochybnosti o vierohodnosti meradla,
    ktoré používaš. Nezväčšilo sa ti náhodou brucho? Bolo by vhodné skontrolovať kalibračnu značku medzi očami. Ak je do červena, treba zaviesť do meraní korekciu.
    publikované: 06.02.2007 21:39:04 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Asi máš pravdu, pravdepodobne
    mám problémy s kalibráciou. Už dlhší čas pozorujem isté odchylky. Hlavne v počtoch a prepokladoch "koľko peňazí mám ešte v peňaženke". Ďakujem za radu, to s tým bruchom síce nesúhlasí, ale kalibračná značka sa naozaj mierne červená. Len presne neviem, čo mám robiť.

    Vymeniť kalibrátor, alebo obmedziť záťaž prístroja...
    publikované: 06.02.2007 23:24:13 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Skus sa spytat svojej priatelky,
    ci by nechcela prevziat kontrolu nad tvojimi financiami a obmedzovanim spotreby napojov. Skor nez kalibracna znacka uplne scervenie a odchylku prekrocia nebezpecnu hranicu.
    publikované: 07.02.2007 10:38:34 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Ďakujem za radu
    Vykonám.
    publikované: 07.02.2007 21:36:46 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. ani brucho ani kalibracia,
    za gnaagove problemy (take pseudo - si myslim) moze katalyzator.
    publikované: 21.02.2007 22:31:07 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014