HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Filozofi nevymreli...

Dnes ma počas čakania na autobus oslovil starší pán slovami: "Ste filozof." Náš rozhovor sa natiahol na polhodinový dialóg o filozofii, cirkvi a zmysle života.
Bol som naozaj zaskočený otázkou tohto typu, pretože sa mi to nestáva často, ale nakoniec som bol rád, že som tohto pána stretol. Bol to človek starej školy, každú chvíľu sa ma pýtal, či ma náhodou svojimi myšlienkami neuráža, ale ja, keďže som cvičený blogger, som z jeho reči žiadnu urážku nevycítil. Hneď na začiatku chcem povedať, že sme vôbec nemali rovnaké názory, avšak aj on aj ja sme vedeli (a dali sme si to aj najavo), že nikde nieje napísané, že akurát ja mám pravdu.

Tento pán bol ateistom od krvi, ale sám poznal relatívnosť slova ateizmus, pretože je v ľudskej prirodzenosti v niečo veriť a jeho bohom bol vlastný rozum. No priznal sa, že inklinuje k budhizmu, kvôli tomu, že to nie je náboženstvo, ale filozofia.

Páčilo sa mi na ňom, že bol "ateistom" s myšlienkou a nie len nejakým podradným tradičným ateistom, alebo módnym ateistom. Tento pán počas svojho života hľadal niečo, v čo má veriť. Na moju otázku, či čítal bibliu mi odpovedal, že on bibliu nečítal, on ju študoval. Naozaj ma stretnutie s ním potešilo, lebo opovrhujem ľudmi (akéhokoľvek vierovyznania), ktorý sú ateistami/veriacimi len z dôvodu narodenia v takej/onakej rodine. Alebo sú ateistami (viera neletí, tak ju tu nespomínam) len preto, lebo to teraz letí, len preto, lebo to je ľahšie ako byť veriacim...

Ku koncu rozhovoru mi tento filozof povedal dve príbehy (ten druhý som poznal už predtým):
  1. Za čias starého Ríma sedel postarší slabý človek na chodníku, avšak bol veľmi smutný. Zrazu zbadal okolo ísť mladého silného chlapa, ktorý sa očividne tešil. Keď ho starec uvidel, tak sa ho opýtal:"Povedz mi prečo si taký šťastný, aby som mohol byť aj ja." Mládenec pozrel dole a popri tom, že starcovi poriadne vynadal povedal:"Práve som vyhral veľkú súťaž, a preto som šťastný." Tu sa starec sklonil a povedal:"Naozaj máš byť prečo šťastný, keď si vyhral nad slabšími..."
  2. Pustou, vyprahnutou krajine putujú dvaja ľudia, jeden je majstrom toho druhého. Zrazu zbadajú strom, rýchlo sa k nemu "doplazia" a skryjú sa v jeho tieni. Tu začne učeň hovoriť svojmu majstrovi:"Pozrite na ten strom, na čo je, veď nedáva žiadne ovocie a dokonca je aj strašne škaredý." Na to mu majster odpovedal:"Povedz mi, ak by tu ten strom nebol, kde by si sa skryl pred horúčavou?"
Stretnutie s týmto filozofom som najprv bral dosť s rezervou, ale keď chvíľu rozprával, tak som zistil, že predomnou stojí veľký človek.

...Úvahovňa | stály odkaz

Komentáre

  1. zeby
    stastie?
    sprijemnil ti den vsak?!
    publikované: 22.06.2005 16:39:47 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. stara skola je stara skola
    o 20-30 rokov sa nieco podobne asi nestane. Zaujimave ale je, ze stary pan mal potrebu sa Ti prihovorit a nacat taky rozhovor. Zavana mi to miernym exhibicionizmom. Bolo by zaujimave sledovat ako sa vyvija rozhovor, keby oslovil nejakeho tupca.
    publikované: 22.06.2005 16:42:41 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Myslím, že...
    ...ten starý pán by to vedel uhrať aj s "tupcom", ale áno je to úžasná náhoda.
    publikované: 22.06.2005 17:05:57 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Aj ja občas takých stretnem...
    Čo radi filozofujú o všeličom... Aj on tvrdil, že študoval bibliu len keď sme začali hovoriť o konkrétnych veciach tak to skončilo tak, že mi vynadal do "Sobotkárov" (adventistov).

    Ja mám ináč starších ľudí rád, vyrastal som pri nich. Treba ich hlavne počúvať, pritakávať a veľmi neprotirečiť :)
    publikované: 22.06.2005 17:42:10 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Strasna degradacia
    filozofie, ale aspon daco
    publikované: 22.06.2005 17:52:40 | autor: Bikman (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014