HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Eutanázia - moderná samovražda

Minulý piatok nám učiteľ na jazykovke dal napísať náš názor na eutanáziu, a preto Vám ho tu dávam, je to zatiaľ iba Slovenská verzia, pretože tú anglickú sa mi teraz písať nechce(resp. mám ju hotovú, ale zatiaľ som ju nedal prečítať učiteľovi, tak si počkajte).
Z dôvodu, aby ste nečítali a nevedeli, čo si máte myslieť, tak svoj názor sformulujem hneď na začiatku: "Som proti akémukoľvek druhu vraždy, nech už sa volá akokoľvek."

Dôvody:

  1. Možnosť zneužitia Asi ste sa pousmiali a myslíte si, čo za blázna toto píše, ale táto veta je jednoduchšia, ako si myslíte. Môže sa dokonca stať, že z dôvodu pokročilej "neliečiteľnej" choroby pacienta sa "doktor" rozhodne pre jednoduchšiu cestu "liečenia", ktoré spočíva v nasugerovaní pacientovi, že jeho život je už na konci a nemá zmysel ho ďalej predlžovať, tak nech ho radšej skráti a ušetrí si tým iba veľa bolesti. Možno si teraz hovoríte, že kto nechce, tak neprivolí, ale ľudské povahy sú rôzne a nie každý dokáže odolať "rozumnému" presviedčaniu "študovaného človeka".

  2. Každý človek môže pomôcť zlepšiť tento náš smutný svet, v ktorom každý hľadí na seba a vôbec si neuvedomuje jeho každodennú možnosť pomôcť niekomu čo i len úsmevom, ktorý naozaj dokáže potešiť smutného človeka potrebujúceho povzbudenie. V tejto sú vislosti Vám odporúčam pozrieť si film: "Uterky s Morriem", ktorý je prepisom úžasnej knihy od Mitcha Alboma.

  3. Celkový zmysel života, ktorý je skrytý a každou (samo)vraždou sa od cieľa, ktorý má ľudstvo dosiahnuť ( všeobecný pokoj a mier) odkloníme, pretože každý má na tomto svete svoje nenahraditeľné miesto, kam má zapadnúť. Nádherne to vyjadrili speváci z kapely Pink Floyd vetou: "We are only another brick in the wall" Ak by sme jednu tehlu vybrali je veľká pravdepodobnosť, že celý múr narušíme a stavba, ktorú z neho staviame bude nestabilná a je pravdepodobné, že celé veľdielo spadne.
A nakoniec veta, ktorú povedal niekto múdry:

"Niekto, kto nikdy nepocítil strach zo smrti nevie, akú cenu má život."


...Úvahovňa | stály odkaz

Komentáre

  1. suhlasim
    s tebou...
    eutanazia nie je velmi dobre riesenie liecby... a hlavne je velmi zneuzitelna... stalo sa, ze cloveku, ktoremu podali smrtiacu injekciu, par sekund pred smrtou ustupili bolesti a on pocitil tuzbu zit... neskoro...
    publikované: 17.05.2005 15:50:19 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. aj + aj -
    Vsetko na svete ma za aj proti, preto by tu mala byt moznost vyberu. Mnohym ludom sa ani necudujem, ze chcu to "vyskusat".
    publikované: 17.05.2005 15:58:10 | autor: bielatvar (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ywana
    eutanazia = riesenie liecby??? Kolko ti ukazuje teplomer? To si citala v novom case?

    odkial vies, ze danemu panovi PAR SEKUND pred smrtou ustupili bolesti? Preco nepovedal, ze tu injekciu nechce? Alebo to bolo tesne par sekund po injekcii a par sekund pred smrtou? Blba nahoda...

    Prosim ta nehaluz. Respektive pis komentare k temam o ktorych mas ponatie.

    Asi ste este nevideli ludi, ktori mesiace, mozno aj roky trpia bolestami a zo zivota nemaju nic ine ako trapenie. Ak je niekoho jedninym zelanim dat tomuto trapeniu koniec, tak by mala existivat "institucia" ktora mu to umozni.
    Napokon v zapadnej europe chodia takito ludia "umierat" do holandska alebo svajciarska.
    publikované: 17.05.2005 18:30:51 | autor: Dr. Med. (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. dr.med:
    preco tolke urazanie,kvoli inemu nazoru?
    podla mna je to vsetko o voli.nemozme vediet,ake to je,ked sme to nikdy nezazili,ale myslim,ze tuzba vidiet milovanych ludi okolo,este chvilku dychat ten skvely vzduch,citit lasku, je isto silnejsia,ako slabost podlahnut bolestiam a odist len tak,..
    do prazdnaa.. au,hroza pomysliet:)
    publikované: 17.05.2005 20:32:16 | autor: svacko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. uplne kazdy zakon a situacia
    sa da zneuzit...a vela veci v zivote (alebo smrti) cloveka by sa nemalo zovseobecnovat. Umele predlzovanie zivota cloveku, ktory je psychicky vysporiadany s tym, ze nastal jeho cas...Videla som jednu zenu ktora "zomierala" 3 roky,nastastie som pri tom bola iba rok,jej telo uz skoro vobec nefungovalo, kazdy den sa zobudila s prianim, aby bol jej posledny, napriek tomu "musela" brat lieky, mala 96 rokov, ked zomrela.
    A teraz nieco konkretne pre Teba, Gnaag...velmi sa mi paci, ako rozmyslas nad zivotom a neberies vsetko len tak, ako Ti to je podavane. Ale mam na Teba jednu otazku. Vyjadril si sa, ze : "Som proti akémukoľvek druhu vraždy, nech už sa volá akokoľvek." Experimentujes s drogami ? Nie je to myslene ani ako vyryvanie ani ako mentorovanie.Jednoducho, to ma prve napadlo, ked som tu tvoju vetu precitala. A hlavne tym nechcem zacat dalsiu debatu, pretoze tema o ktorej hovoris vo svojom clanku je tazka sama o sebe.

    publikované: 18.05.2005 03:08:14 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 2 essence
    :) Jedine, co som kedy skusil bol rajsky plyn a aj to iba raz. S drogami nexpermentujem a ani ma to netaha, pretoze to povazujem za unikanie pred sebou samým. Ale dik za otazku. :)<br /><br /><strong>2 Dr.Med</strong> ani ty nemozes povedat, ze mu tie bolesti neustupili, ale nie to som chcel. Chcel som povedať, že aj keď sa Vám to možno zdá, ale ani oni nemajú právo siahnuť na niečo, čo si sami nezadovážili, pretože to je prakticky trestné .
    publikované: 18.05.2005 15:02:49 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Volanie mora
    kazdemu odporucam tento film. ked uz nie kvoli filmovym kvalitam (nebude sa pacit niekomu, kto zboznuje Votrelca vs. Predatora). Tam je tema eutanazie podana z pohladu cloveka BOJUJUCEHO ZA SVOJU SMRT. Nechcem hovorit, co je spravne, lebo ani sam to neviem, ale film dava vela otazok a po nom nie ste si isty nicim.
    publikované: 18.05.2005 16:11:20 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Gnaag?
    Prakticky trestne??? To mi prosim ta vysvetli. Na slovensku je to mozno trestne, ale v holandsku legalne Kto urcuje, co sa moze a co nie? Kde su hranice moralky? A od coho zavisi kam ti dovoli zajst tvoje vlasne svedomie?
    Skus nejaky trefnejsi argument - mozno sa necham presvedcit!
    publikované: 18.05.2005 16:19:04 | autor: Dr.Med (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. dr.med
    videla som umierajucich... a videla som situacie, ked si pytali smrt... ale prezili a ked im bolo lepsie, boli radi, ze ziju... a vtedy povedali... uz nikdy si nebudem priat smrt...

    si jednostranne zahladeny do svojej pravdy... ano ten clovek dostal injekciu a bolest ustupila... iba na par sekund... a chcel dalej zit... nemohol...

    komu das do ruk tu zbran? kazdy kto to urobi je vrah... lutost nie je dovod k vrazde... kazdy lekar, co to urobi prestava byt lekarom... ako znie hippokratova prisaha???

    holandania eutanaziu povoluju... kto chce tam odide... ty by si zabil??? klobuk dolu... ja nie... a odisiel by si???

    nikto nema pravo vziat zivot... ani ten svoj... aj preto sa hovori ze samovrazda je hriech... a eutanazia je vrazda, kde spolupachatel je umierajuci...

    nie nikdy nebudem suhlasit s eutanaziou... skus presvedcit niekoho ineho...

    a to jej zneuzivanie... tento stat je tak prehnity a skazeny, ze by tu umrel nejeden zdravy clovek... staci mat prachy... aj v posudkovej komisii sedia len ludia...

    pekny den :o.)
    publikované: 18.05.2005 17:37:19 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. a este nieco
    ten sposob liecby... to bolo iba prirovnanie...

    myslim, ze mam vacsiu sajnu ako ty... ked si to nepochopil... nic v zlom... ale co si zac??? doktor, trpiaci??? spolutrpiaci... ci iba vychytralek co spapal kopu mudrej kase...???
    publikované: 18.05.2005 17:39:25 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. 2 Dr.Med
    Ano eutanazia je prakticky trestna, dokonca aj v Holandsku, ale oni si porusuju vlastnu ustavu castejsie ako nasi politici(a to uz je co hovorit) V ustave kazdeho demokratickeho statu je napisane, cosi o tom, ze umyselne poskodenie cudzieho vlastnictva je trestne. A clovek nepatri sebe, ale ked nikomu inemu, tak spon svojim rodičom.<br /><br />A iny argument... myslim, ze najdolezitejsi je asi druhy bod v mojom clanku, skus si ho precitat
    publikované: 18.05.2005 17:45:21 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Gnaag
    som naozaj rada, ze si mi mohol dat taku odpoved :)Lebo mi to s Tebou neslo dokopy, ale reagovala som na niektore Tvoje komentare na blogu.
    publikované: 19.05.2005 02:10:14 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Gnaag & ywana
    Mohli by sme tu polemyzovat aj 10 rokov...

    @gnaag, s bodom 2. v tovojm clanku zial nemozem suhlasit. Ja nezijem v smutnom svete a ani vo svete kde kazdy hladi iba na seba. Ja zijem vo svete, kde kazdym dnom vidim ako si ludia pomahaju a vzajomne sa povzbudzuju. Vo svete, kde mile slovo nie je nic vynimocne, vo svete kde ludia jeden za druheho bojuju.

    To je moje vnimanie zivota okolo mna. Je mi luto, ze ty ako mlady clovek pocitujes svet okolo seba tak smutne. Nechces proti tomu nieco urobit? A tym nemyslim uvahy o eutanazii, ktore baziruju skor na tvojich osobnych pocitoch ako na odbornej resersi.

    publikované: 19.05.2005 09:59:59 | autor: Dr.Med (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Áno chcem
    s tým niečo robiť a prvá vec, ktorú urobím je, že sa ťa pýtam, kde žiješ.
    publikované: 19.05.2005 16:04:38 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. 2 gnaag (2 laskonka)
    Experimentovanie s drogami môže byť samozrejme o unikaní pred samým sebou ale aj o hľadaní svojej cesty a skúmaní samho seba. Samozrejme ty súdiš podľa seba... :-) (alebo nie...)
    publikované: 19.05.2005 16:05:55 | autor: motam (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Motam, Motam
    keď som písal ten komentár, tak som mal pripravený ešte jeden, ale "nepredvídateľne" mi padlo pripojenie a nakoniec som sa na to vybodol, no bolo to niečo o mladom človeku, ktorý je síce neuveriteľne intelignetný a má naozaj široký rozhľad, ale všetko sa silou mocou snaží premrhať <em>"hľadaní svojej cesty a skúmaní samho seba"</em>
    publikované: 19.05.2005 16:22:34 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. publikované: 20.05.2005 14:33:14 | autor: (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Nočná more
    Jebemtimater!
    publikované: 20.05.2005 14:34:00 | autor: Diane Di Prima (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. očuj, synu
    ale "speváci z Pink Floyd" (album The Wall, kde sa spomínaná pieseň nachádza, celý zložil a otextoval iba Roger Waters a so zvyšnými troma sa počas nahrávania prakticky ani nebavil) to asi nemysleli vo vzťahu k eutanázii - to máš tak - keby si zobral tehlu zvrchu steny alebo múru, tak nespadne...
    publikované: 19.06.2005 18:53:10 | autor: b.(vieš kto) (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Máš pravdu
    oni to tak asi nemysleli ale pasovalo to tam...<br /> A ak by som zobral tehlu zvrchu, no to je tiež dosť diskutabilné v tom, že svet je guľatý, tým pádom staviame guľatú stenu a tam neexistuje vrchol.
    publikované: 19.06.2005 20:39:31 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. no hej...
    ...ale ani spodok...
    publikované: 19.06.2005 20:43:23 | autor: b. (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Život nemá cenu ničoho
    "Život je život a nemá cenu ničoho - a predsa všetkého. Možno ho odhodiť, ľahko, ale či s tým človek neodhadzuje aj svoju odplatu, aj tú vec, ohrdnutú a popľuvanú, denne a v každej hodine zosmiešňovanú, ktorú voláme vierou v ľudstvo a ľudskosť?"

    http://remarque.druhasvetova.net/citaty.html

    Je na každom z nás, ako sa rozhodneme. Štát by nám nemal brániť v práve na život a v práve na smrť.
    publikované: 04.06.2006 14:24:41 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Navrhujem
    Navrhujem zakazat predaj nozikov v obchodoch. Su zneuzitelne. Existuju totiz pripady, kedy nimi ludia vrazdia. (prispevok je ironicky)
    publikované: 06.10.2006 16:09:11 | autor: Amadeus (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. "Niekto, kto nikdy nepocítil strach zo smrti nevie, akú cenu má život."
    Z touto vetou suhlasim.Dva roky som trpela sebaposkodzovanim a zivot som neznasala,chcela som umriet.Raz ked som si zasa rezala do ruky nechtiac som rezla hlboko.Zacala som sa strasne bat ze umriem.Ja som vlastne nechcela nikdy umriet.Vtedy som to pochopila,lebo moj zivot vysel na vlasku.Od vtedy som prestala zo sebaposkodzovanim.Ale moja smutna povaha a depky nezmizli.......
    publikované: 29.04.2007 20:20:42 | autor: plna smutku (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014