HolloWilloW of Gnaag

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako rozoznať kvalitnú knihu?

Ak čítavate knihy, určite ste sa už stretli s podobným problémom. Uvidíte nejakú knihu (na zdroji nezáleží), pekná obálka, slušná hrúbka, sľubné vydavateľstvo, (ne)známy autor. Proste tá najlepšia kombinácia, akú si môžete predstaviť. Ale je tá kniha naozaj dobrá?

 Prepáčte, ale hneď na začiatku mnohých pravdepodobne sklamem, pretože asi jediným zaručeným receptom na zistenie tak závažnej veci je knihu prečítať... Celý trik je, však založený na tom, ako to, či sa mi kniha páčila zistiť po jej prečítaní. Asi ste sa teraz pousmiali a povedali ste si, že také niečo je predsa úplne jednoduché, veď stačí dobrý pocit. No nie je to pravda. Skúsme sa teraz pozrieť na tzv. "dobrý" pocit (ďalej DP).

  1. DP: Konečne som tú knihu dočítal...

     Presne tento prípad nám ukazuje, že kniha, ktorú ste práve prečítali, bola pravdepodobne dostatočne hrubá, ale chýbalo jej niečo, čo by vyvolalo u čitateľa smútok po jej prečítaní. Smútok, niečo čo by ste asi priradili k zlým pocitom, avšak pri knihách to nie je veľmi presné. Spomeňte si na nejakú naozaj kvalitnú knihu, ktorú ste niekedy prečítali a na pocity bezprostredne pred jej ukončením. "Hltali" ste posledné kapitoly, no stále viac ste sa obávali, že to skončí dobrý pocit sa stane minulosťou? Ak ste na túto otázku odpovedali áno, tak mi do komentáru napíšte aká kniha to bola (milujem dobré knihy :D). No ak nie, tak ste tú knihu asi zle posúdili.(tiež to napíšte do komentáru, aby som vedel, čomu sa radšej vyhnúť, avšak nikdy úplne nezavrhnúť!!!)
  2. DP: Tá kniha BOLA dobrá...

     Tiež nie úplne správny pocit, pretože mu očividne chýba stálosť. Keďže kniha je niečo trvalé, čo sa málokedy mení v priebehu času, tak suché konštatovanie, že kniha BOLA dobrá nie je nič preborné. Naozaj vydarenú knihu nikdy nepošlete do minulosti ani po jej prečítaní. Vždy sa o nej budete vyjadrovať v prítomnom čase a tak ju budete pravdepodobne aj iným odporúčať. Skúste si niekedy odsledovať, ako hovoríte o tej ktorej knihe. Všimli ste si, že o každej hovoríte v inom čase? Presne to poukazuje na kvalitu danej knihy.
  3. DP: Výborná kniha, teraz sa už konečne môžem plne sústrediť na prácu...

    Na prvý pohľad to vyzerá, že práve táto kniha je skvostom medzi súkmeňovcami. Veď človek nie je v čase jej čítania schopný myslieť na nič iné. Lenže to je len klamlivé. O dobrej knihe budete zaručene premýšľať ešte poriadne dlho. V mysli sa vám budú premávať rôzne alternatívy k záveru knihy (ak to bola kniha s dejom), alebo budete vymýšľať ďalšie osudy hrdinov, či hľadať dôvody prečo si autor vybral práve túto tému, prečo to celé napísal tak a nie inak.

Nakoniec ešte zopár tradičných rád, ako čítať knihu, aby ste s ňou boli naozaj spokojný. Upozorňujem Vás však, že nie pri každom diele to je možné, pretože nie každá kniha je správne napísaná. Najprv sa pokúste dostať čo najhlbšie do deja, aby ste boli so všetkým dobre oboznámený. Počas zahlbovania do deja sa nebráňte zžitiu sa s niektorou postavou (hlavný hrdina nie je podmienkou), kľudne ich však môže byť viac. Knihu nečítajte jedným dychom. Na začiatku sa poriadne rozbehnite, potom začnite relatívne prudko spomaľovať. V strede diela udržujte rovnomerné tempo a asi v 4/5 začnite pozvoľna zrýchľovať. Po dočítaní sa uvoľnite, ponorte sa do myšlienok a nechajte ich voľne plynúť...

Horeuvedený postup Vám môže (ale nemusí) zlepšiť celkový dojem získaný knihou. Nezabudnite však na jedno! Nikdy neodudzujte žiadnu knihu len kvôli cudzej kritike. Mohli by ste tým prísť o naozaj vydarený, presne na Vás ušitý kúsok.


Co tím chtěl autor říci? | stály odkaz

Komentáre

  1. zopár dobrých kníh
    tak zopar dobrych kníh:

    - J. Heller - Hlava 22
    - Irvine Welsh - Trainspotting
    - G. Douglas - Stopárov sprievodca galaxiou

    Je ich veľa...doma mám zoznam...potom donesiem

    A ešte jedno extra dielko od neznámeho autora... Mŕtvy Moško v záhrade
    publikované: 09.02.2006 08:23:21 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. DaMage mas recht :-)
    Teda DaMage, teraz si to vystihol - kým som čítal tento článok, tak som rozmýšľal nad tým, aké knihy asi Gnaagovi odporučím, a chcel som práve Hlavu XXII a Stopárovho sprievodcu galaxiou (aj s pokračovaniami), ale keďže sa nechcem trápne opičiť, tu ponúkam zoznam mojich NAJ ktoré treba FAKT prečítať!!!

    1. P.K. Dick: Temný obraz (sci-fi)

    2. P.K. Dick: Tři stigmata Palmera Eldritche (sci-fi)

    3. Robert Merle: Malevil (post-apo)

    4. Sue Townsend: Tajný denník Adriana Mola (humoristická kniha, aj s pokračovaniami)

    5. Giovanni Bocaccio: Dekameron (100 noviel)
    publikované: 16.02.2006 16:06:53 | autor: Lord_R3plicator (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. .
    alebo neco vtipne ale tazko dostupne: Prilis malo paranoje...len nevjem gdo to napisal
    publikované: 25.02.2006 19:46:14 | autor: ef (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. super su
    Hlava 22, Na zapade nic nove, Kto chyta v zite.
    publikované: 24.03.2006 18:41:49 | autor: pohodiiicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Tak ja poviem tradične:
    publikované: 05.06.2006 05:56:23 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Je fajn sa po rokoch vrátiť na staré miesta
    No, keďže vtedy som túto moju stať neokomentoval a neokomentoval som ani výber kníh, ktoré ste mi poradili. Prečo by som nevyužil stálosť internetového priestoru?
    Hlava XXII - prečítal a zapamätal nadlho. Skvelé dielo plné všetkého, čo také má mať. Strach, zodpovednosť, humor a...
    Douglas Adams... bez komentára. Kto nečítal, ani nežil. Prípadne nevie odpoveď na otázku.
    Tajný denník Adriana Mola... no teraz ho nečítam, teraz ho žijem :D
    Dekameron - no tak toto bolo pre mňa obrovské prekvapenie. Fakt stojí za to. Ľudia nebojte sa učebnicovej literatúry, najmä keď je takto rokmi overená. Aj Danteho Božská komédia stojí za to
    Na západe nič nové... komentár asi ako k Hlave XXII, no neznamená to, že si stačí prečítať iba jednu z nich.
    Ostatné som zatiaľ nečítal, možno o ďalších 5 rokov sa tu opäť objavím :)

    Ale čo musím odporučiť všetkým zasa ja. Kurt Vonnegut - Vítejte v opičárne (slovenský preklad nie je, v origináli je to Welcome to the monkey house) a určite aj Bitúnok číslo 5 tiež od Vonneguta. Keď som toto objavil, no proste ma to dostalo. A samozrejme, aby som nezabudol. Čokoľvek od Karla Čapka. Títo dvaja chlapi proste vládnu literatúre. Teda aspoň tej svojej.
    publikované: 31.03.2011 02:28:27 | autor: Gnaag (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014